Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre duman çıngıçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak metin, esnek ve sessiz bir mimarida olmalı, alımlı çalımlı bir aromaya ve organize yanmayı sağlayacak cepheıcı özelliğe ehil olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan düntir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf harbi yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk kere TDK sözlüğünün 1955 yılındaki elsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde epey faik oranda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en âlâ purolar olarak nitelendirilseler de birmebzul kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en özen etmesi gerekilen şey tamam bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet tamam bir nemde değil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız lezzet yada lezzet maatteessüf banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tulum vb. kül muhafaza ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bağırsakime anık gerçekleşmek bağırsakindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim mefkûre gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki mefkûre puro gönen değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında bağırsakilen bir puro mefkûre gönen değerlerinde bağırsakiliyor akseptans edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasen bu gönen değerleri de kimisine bakılırsa gayet iyi ve bağırsakilebilir en ilahî değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan lezzet almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken özge bir erkek bu gönen değerinin puroya efsus edilen bir porte olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk gönen ayırtı arasında gidip gelmeden hep aynı gönen değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değişimi purolarına pert verebilir. Hakeza bir değişim yapacaksanız bunu muhtemel başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu gönen değerleri neyi değiştirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan kızılınan aroma artar, esrar azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça esrar artar, bağırsakimi kolaylaşır ve kızılınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yüzmek istiyorsanız buna mevsim ve sınama ile hüküm vereceksiniz. Size sima en âlâ porte bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek saf buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah şey ortalama 6 ay içinde işlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 gönen ita üzerine oturmuş bu tip sıcaklıktan müstakil olmadığı bağırsakin muayyen bir mevsim içinde sıcaklarda gönen geriışı yada soğuklarda humidor içre gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu usul bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel başüstüneğunca aşkın hararet değişimi sıfır ortamlar seçmeye çkızılışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 gönen değeri sahip olmak bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu porte iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çkızılışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek düzlemı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz faik gönen olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o mevsim özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in ötümlü ayarlanan gönen seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çkızılışmakta ve istenen gönen değeri gelmesi iile yanında yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en âlâ seçenek olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem gönen transfer hem gönen ita özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. Gece gün yada sezon geçişleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde faik gönen değerlerinde çift taraflı çkızılışarak durağan bir gönen değeri sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kül puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.
İlk Yorumu Siz Yapın