Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün pareçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak tendürüst, esnek ve uysal bir bünyeda olmalı, okşayıcı bir aromaya ve kararlı yanmayı esenlayacak tarafıcı özelliğe ehil olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf safi ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 yılındaki printsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten yüksek miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en uygun purolar olarak nitelendirilseler de birçok mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en nazarıitibar etmesi gerekilen şey namuslu bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet namuslu bir nemde değil ise purolarınız ne kadar kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız sefa yada tatlılık maatteessüf katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. kül muhafaza ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve bağırsakime anık kalmak bağırsakindir. Bağımlı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her saat ideal gönen değerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro gönen değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri arasında bağırsakilen bir puro ideal gönen değerlerinde bağırsakiliyor ikrar edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasta bu gönen değerleri de kimisine bakılırsa oldukça orantılı ve bağırsakilebilir en yetkin değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen değerlerinde purodan sefa aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken farklı bir insan bu gönen değerinin puroya yazık edilen bir kıymetiharbiye bulunduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk gönen ayrımı arasında gidip gelmeden bilcümle aynı gönen değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değteamülimi purolarına hüsran verebilir. Böyle bir değişme yapacaksanız bunu mümkün başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu gönen değerleri neyi değteamültirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca tercüman olmak gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, kötü azalır ve bağırsakimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça kötü artar, bağırsakimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde tevakkuf etmek istiyorsanız buna saat ve deneme ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en uygun kıymetiharbiye bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah husus yaklaşık 6 kamer içerisinde teamüllevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen tesviye üzerine oturmuş bu dizge sıcaklıktan bağımsız olmadığı bağırsakin belli bir saat içerisinde sıcaklarda gönen arkaışı yada soğuklarda humidor süresince gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu şekil bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün başüstüneğunca şu denli suhunet değteamülimi olmayan ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 gönen değeri sağlamak bağırsakin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu kıymetiharbiye iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek dünyaı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. şayet derdiniz yüksek gönen olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o saat farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in ötümlü ayarlanan gönen seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin altına düştüğünde fan çhileışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile yan yana yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en uygun şık olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem gönen alma hem gönen tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. Gece gün yada mevsim geçişleri sırasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sıhhat bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde yüksek gönen değerlerinde çift taraflı çhileışarak çakılı bir gönen değeri esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kül puroların aynı nemde ve henüz esenlıklı olmasını esenlamaktadır.
İlk Yorumu Siz Yapın